Blog

Logo Chráněné dílny MYJOMI

Představujeme se – MYJÓMI


Na počátku byla ruční myčka automobilů v Brně. Právě její provoz se před sedmi lety stal prvním počinem nově vzniklého MYJÓMI družstva invalidů. A co poněkud zvláštní slovo MYJÓMI? Název družstva je inspirovaný brněnským hantecem, tedy nářečím. Takže ‚myjó mi káru‘ (umývají mi auto) = MYJÓMI.





[...]

čti více

Souhrn obrázků a v prostředku logo Barevného světa

Představujeme se – Chráněná dílna denního centra Barevný svět


Chráněná dílna denního centra barevný svět oslavila vloni v září 15 let od svého založení. Jedná se o organizaci, která poskytuje podporu osobám se zdravotním postižením formou sociálních služeb. Tato příprava vede k minimalizaci rizika spojeného s neúspěchem a demotivací k začlenění se na trh práce.





[...]

čti více

Zapíchovátka do půdy na zahradu s plodinami

Představujeme se – Život bez bariér


Život bez bariér, z.ú. v Nové Pace působí od roku 2004 jako nezisková organizace zaměřená na osoby se zdravotním postižením a seniory. Lidem, organizacím nebo firmám, kteří se na nás obrací se žádostí o pomoc, nebo podporu nabízíme registrované sociální služby – odborné sociální poradenství, sociální rehabilitaci a denní stacionář v postupně rekonstruovaném areálu bývalého kláštera.





[...]

čti více

holčička, která má v ruce dřevěnou hračku.

Představujeme se – wood season


V rubrice "Představujeme se" nově využíváme rozhovorového formátu. Vážíme si, že nabídku přijal spoluzakladatel Chráněné dílny wood season. Tato dílna využívá tradiční český přístup k výrobě originálních dřevěných hraček a loutek, loutkových divadel nebo např. hracích kostek, na které mohou děti malovat křídou.





[...]

čti více

Pozor, novela zákona o veřejných zakázkách zvýhodňuje chráněný trh práce

Veřejné zakázky a chráněné dílny


Zdánlivě se může zdát, že veřejné zakázky a chráněné dílny spolu vůbec nesouvisí. Opak je však pravdou. O zvýhodnění chráněného trhu práce při soutěži o veřejné zakázky jsme psali už v dřívějších blogových příspěvcích. S účinností od 1. ledna 2021 se však situace ještě zlepšila. O shrnutí aktuální situace jsme poprosili přímo Mgr. Moniku Dobrovodskou (expertku pro odpovědné veřejné zadávání). S jejím svolením uvádíme text níže.





[...]

čti více

V prostředku obrázku je člověk, který něco vyrábí a pod ním název Výrobního družstva HelpSoul

Představujeme se – Družstvo HelpSoul


HelpSoul, družstvo invalidů: silný partner pro zákazníky, kterým poskytuje vždy kvalitní služby a opora pro své zaměstnance. V rámci dlouhodobého záměru Výrobního družstva HelpSoul je poskytovat kooperační práce pro firmy, zpracování dřeva, renovace starého nábytku apod.





[...]

čti více

Na tabuli napsaný nápis SOLIDARITA

Koronavirové období a chráněné dílny


Koronavirové období dostihlo jako mnoho dalšího odvětví i chráněné dílny. Velké množství dílen nabízí pohostinství, cukrářské výrobky, keramiku, umělecké produkty apod. A je jasné, že většina z toho není možné provádět na "homeoffice".





[...]

čti více

Číslice symbolizující rok 2020

Dodavatelem náhradního plnění v roce 2020


Dodavatelem náhradního plnění se můžete stát i v roce 2020. Vypadá to, že kromě nového portálu, do něhož se v současné době musejí aktéři na chráněném trhu registrovat, zákonodárci snad změny nechystají. I tak si dovolíme dosavadní informace shrnout.





[...]

čti více

Je to logo, zdůrazňující, že chráníme planetu, zelený panáček, který mezi rukama objímá planetu

Představujeme se – Tamtamy se zeleným úklidem


Tamtamy, o. p. s. jsou organizací, která podporuje integraci osob se zdravotním postižením (OZP) na trh práce. Sociálně podnikají, zaměstnávají 100 % OZP. Zaměstnancům poskytují možnost mikroúvazků (2 - 20 hodin týdně) a podporu od pracovních asistentů (zajišťujících často právě úklid).





[...]

čti více

Otazníky na značce s upozorněním

Jak šel čas s termínem Chráněná dílna


Jak šel čas s termín Chráněná dílna může vysvětlit, kde se v naší společnosti vzal a zamotal tak hlavu nejednomu z nás. Téměř každý si ho spojí se zaměstnáváním osob se zdravotním postižením (dále OZP). Právě v tom se jeví jeho síla. V některých případech bývá natolik využíván...až dalo by se říct "nadužíván". Kde se tento termín vlastně vzal a jak se k němu staví zákonná úprava dnes?





[...]

čti více